Moja prijateljica je težka 49 kg in visoka 166 cm. Želi si shujšati. Ali je res predebela?

Najbolje je, da najprej izračunava indeks telesne mase (ITM), da bova ugotovili, če ima tvoja prijateljica res preveliko telesno težo v primerjavi s svojo višino. Telesno težo (kg), deliš s kvadratom telesne višine (telesna višina krat telesna višina)(m2). Če uporabiva to formulo in izračunava ITM tvoje prijateljice, dobiva vrednost 17,78 kg/m2, kar pomeni, da ima tvoja prijateljica prenizko telesno težo. ITM med 18,7 in 23,3 predstavlja skupino ljudi, ki imajo normalno telesno težo, ITM pod 18,7 pa pomeni prenizko telesno težo.

V to skupino sodi tudi tvoja prijateljica, in če bo še hujšala, lahko resno zboli. Pomembno je, da jé zdravo hrano, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, mlečnih izdelkov, pa tudi uživanje maščob je pomembno, saj se v njih topijo pomembni vitamini, potrebni za izgradnjo normalnih kosti, za vid, kožo …

Pogovori se o tem s svojo prijateljico. Povej ji, da ni predebela, in da mora jesti, če želi biti zdrava. Opazuj jo nekaj časa, glej kaj jé, in če je še kaj shujšala. Če se bo njena telesna teža še nižala, bo tvoja prijateljica potrebovala pomoč. Takrat povej njenim staršem kaj se dogaja, da bodo pravilno ukrepali naprej.