Prijatelji pijejo, jaz pa ne maram alkohola. Kaj naj naredim?

Za obdobje odraščanja in najstništva je mnogokrat značilno preizkušanje alkoholnih pijač, vendar je slabo, če to preide v redno popivanje, saj vodi v odvisnost in lahko ima tudi smrtonosne posledice.

Veliko mladostnikov je prepričanih, da bodo s pomočjo alkohola v družbi bolj sproščeni. Seveda to nikakor ne bi smel biti način za sproščanje. Prav tako noben mladostnik ne želi izstopati in se edini odreči alkoholu, saj se boji, da bi ga vrstniki »zafrkavali« ali ga celo izločili iz družbe. Tako marsikateri najstnik proti svoji volji uživa alkohol, morda celo kakšen izmed tvojih prijateljev.

Pomembno je, da ostaneš zvest samemu sebi in tudi drugim pokažeš, da se znaš zabavati tudi brez alkohola. Razmisli tudi, kako se resnično počutiš v taki družbi, kjer pijejo. Ali te odbija, ali kdaj komaj čakaš, da se razidete?

Razmisli tudi o vrednosti vašega prijateljstva. Ali je le-to vredno zaupanja, ali si stojite ob strani (tudi takrat, ko ni alkohola), se skupaj veselite uspeha drug drugega? Če je to prijateljstvo takšno, potem prijateljev ne bo motilo, če se boš alkoholu odrekel in te bodo sprejeli kljub temu.

Konec koncev pa se lahko iz takšne družbe tudi umakneš.