Varna in skrivna gesla

Zelo pomebno je, da si za svoj profil v družabnem omrežju, elektronsko pošto, priljubljeno igro izbereš pametno geslo, ki ga ne more nihče uganiti. Še bolj pomebno pa je, da ga potem nikomur ne razkriješ!! Niti najboljšemu prijatelju, fantu ali punci ne. Tudi z najboljšim prijateljem se lahko kdaj skregaš in takrat lahko zlorabi tvoje zaupanje in geslo uporabi za vdor v tvoj profil, pošto in ti naredi veliko škode. Zavedaj se, da če ima nekdo tvoje geslo, ti zlahka ukrade ideniteto!

 

Kako si izbrati pametno geslo:

Za gesla do svoje pošte profilov, igre ne uporabljaj osebnih podatkov, kot so tvoje ime, priimek, rojstni datum …Premisli, katere druge podatke o tebi ve širok krog ljudi: imetvoje psa/mačke/hrčka, tvoja najlubša skupina ipd. – tudi to niso pametna gesla.Dobro je, če ima geslo vsaj osem znakov in vsebuje velike in male črke, pa tudi kakšno število ali ločilo.Zakomplicrano geslo si najlažje zapomnimo tako, da ga povežemo s stavkom, ki nam nekaj pomeni, npr. »3-krat na teden igram nogomet s prijatelji«. Vzemimo prvo črko vsake besede (3ntinsp)in jim dodamo nekaj velikih črk (3nTinsP) in poljubno ločilo (3nTinsP!). Končno geslo se tako glasi: 3nTinsP!

 

Kako zaščititi svoje geslo:

Gesla nikomur ne zaupaj! Geslo vsake toliko zamenjajNi najbolj pametno, da si ga zapišeš, saj ga lahko kdo najde.Prav tako je bolje, da ne dopustiš brskalniku, da ti shrani tvoje geslo, ampak ga raje vedno sam vtipkaj. S tem tudi krepiš svoje spominske centre v možganih 🙂Ne pozabi se odjaviti, vsakič po obisku svojega poštnega predala, profila ipd. Še posebej če si v njih vstopil prek javnega računalnika!

Kaj storiti, če ti je kdo ukradel geslo:

  1. Ob najmanjšem sumu, da ti je nekdo ukradel geslo, ga nemudoma zamenjaj. Preden to stori on in ne boš imel več dostopa do svojega računa.
  2. Krajo gesla in s tem krajo identitete prijavi adminsitratorju spletne storitve, kjer se ti je to zgodilo.
  3. Če ne moreš več dobiti svojega računa nazaj, obvesti prijatelje, da ne odpirajo več sporočil iz tvojega naslvoa, saj jih ne pošiljaš ti.

 

Vir: Safe.si http://safe.si/podrocja/moja-identiteta-in-zasebnost-na-spletu/varna-gesla