Varna spolnost

O varni spolnosti si najbrž že precej slišal/a, vendar podatki raziskav kažejo, da se veliko mladih podaja v tvegane spolne odnose ravno zaradi slabega ali pomanjkljivega znanja o spolnosti.

Ko se boš odločil/a za spolni odnos, je pomembno, da že imaš vse potrebne informacije in da se ne podajaš v neznano. Ker pred in med samim spolnim odnosom ne bo časa in motivacije za pretirano razmišljanje o varnosti, predlagamo, da si prebereš ta članek in se nekaterim nevarnostim izogneš še preden se utegnejo zgoditi.

Največ skrbi mladim in starejšim povzročajo spolno prenosljive okužbe, ki so vezane predvsem na neuporabo kondoma (ali nepravilno uporabo) in tvegano spolno vedenje, ki igra pomembno vlogo pri širjenju teh okužb. Varnost v spolnosti je odvisna od primerne kontracepcije, partnerske zveze, izbire spolnih partnerjev, vrste spolnega odnosa in še marsičesa. Na splošno pa je najpomebnejše, da vedno premisliš, v kaj se spuščaš in redno uporabljaš zanesljivo zaščito.

Kontracepcija

O različnih metodah in uporabi kontracepcije je na teh straneh že veliko napisano, zato predlagamo, da si prebereš posebno poglavje o kontracepciji. Poznavanje zaščitnih sredstev in nihova pravilna uporaba sta nujna tako za prve korake v spolnost, kot za tiste, ki že imate redne spolne odnose.

Partnerska zveza

V daljši partnerski zvezi je manj možnosti za prenašanja spolnih okužb, saj ima par dovolj časa, da se dobro spozna. To je pomembno, saj partnerja s časom  zgradita zaupanje, ki je predpogoj za zadovoljno in varno spolnost. Ljudje, ki imajo stalnega partnerja, so mnogo manj izpostavljeni spolnim okužbam kot tisti z več spolnimi partnerji. Obenem pa ne smemo pozabiti, da je spolnost med dvema človekoma, ki si zaupata in se imata rada, nekaj popolnoma drugega kot kratke avanturice z naključnimi partnerji.

 

Priložnostni partnerji

Če se podajaš v spolne odnose s priložnostnimi partnerji (nestalni partnerji), se moraš zavedati, da takšna spolnost predstavlja visoko tveganje za prenos spolnih okužb. Torej je precej velika možnost, da dobiš kakšno izmed spolno prenosljivih okužb. Zato je pametno, da človeka, s katerim se boš spustil/a v spolni odnos, vsaj malo poznaš njegove navade.

Posamezniki, ki jemljejo razna poživila in droge se morajo zavedati učinka, ki ga imajo droge na človekovo mišljenje in zmožnost presoje. Pod vplivom nekaterih drog se posamezniki mnogo manj premišljeno odločajo in se velikokrat spustijo v spolni odnos, ki bi se mu s »trezno glavo« izognili. Prav tako obstaja realna nevarnost, da pod vplivom droge pozabite na zaščito.

Pri spolnem odnosu s tujcem oz. nekom, katerega spolne zgodovine ne poznate, je nujno uporabiti kondom, priporočjivo pa se je izogniti tudi oralnemu spolnemu odnosu (brez kondoma).

Internetne nevarnosti…

Internet je že dolga leta sredstvo komunikacije, ki ga mladi množično uporabljate in veliko ljudi spozna veliko novih prijateljev preko spletnih forumov ali raznih pogovornih programov. Vsak od vas verjetno ve, da v svetu interneta marsikdo sebe ne predstavlja takšnega kot je, ampak tako kot se sam želi prestaviti. To v večji ali manjši meri počnemo vsi, vendar pa nekateri internet uporabljajo v precej drugačne namene.

Če si z nekom dopisujete, sta si všeč in vas prepričuje, da bi se nekje dobila, najprej pomislite, kaj o tej osebi sploh veste. Če je to nekdo s tvoje šole/kraja in ga vsaj na videz poznate, potem se z njim srečajte na javnem mestu, po možnosti v spremstvu svojega prijatelja/prijateljice. V primeru, da o človeku, ki ga spoznate »on-line«, ne veste prav ničesar, pa se takšnim srečanjem raje izognite. Danes je vse več primerov, ko skuša nekdo zvabiti zaupljive mladostnike na dom (na pogovor, film), kjer se kasneje izkaže, da ima popolnoma drugačne, slabe namene.

Vrste spolnega odnosa

Ob neuporabi kondoma se spolne okužbe najlažje prenašajo z analnim spolnim odnosom (prodiranje penisa v zadnjično odprtino) zaradi občutljive sluznice rektuma, najmanjša nevarnost za prenos pa obstaja pri oralnem spolnem odnosu (stik genitalij in ust).

Varna in prijetna spolnost

Zdrava in prijetna spolnost vsekakor ne pomeni samo fizične združitve z nekom, ki vas privlači, pač pa predvsem izkušnjo, v kateri bosta oba vpletena uživala in se počutila varno. Pogoj za to je spoštovanje svojega spolnega partnerja, ne glede na to ali je ta tvoj fant/punca ali pa samo priložnostni partner. Spoštovanje se v prvi vrsti kaže v tvoji pripravljenosti poslušati partnerja in nikoli ne siliti v kakršnikoli spolni odnos, če on/ona tega ne želi. Če pa sta oba za, potem je potrebno zaščititi sebe in partnerja (primerna kontracepcija) in tako odgnati skrbi in težave, ki lahko nastanejo zaradi nezaščitenega odnosa.

Če tvoj partner ne uporabi ali celo zavrača uporabo kondoma in druge kontracepcije, se moraš vprašati, koliko mu je v resnici do tebe, saj s tem kaže, da mu je precej vseeno za tvojo varnost. Še več, vseeno mu je tudi za lastno varnost. Tak partner te bo slej ko prej verjetno pustil na cedilu, tudi na drugih področjih, ne samo v spolnosti.

Včasih pa se zgodi, da nekdo kontracepcije ne uporablja, ker o njej enostavno ni bil poučen in niti ne ve, kako jo uporabljati. Takrat mu/ji povej, zakaj je zaščita pomembna in da vztrajate pri njeni uporabi. Parner, ki te spoštuje in te ima rad, te bo poslušal in se ne bo skušal poigravati z tvojim in svojim zdravjem.

Ključne besede: spolnost, varna spolnost, varnost, kontracepcija, kondom, partnerska zveza, zveza, par, partner, spolni odnos, droge, droga, internet, irc, zaupanje, spoštovanje