Instagram uvaja novost v boju proti spletnemu nasilju

Instagram je zelo priljubljena aplikacija med mladimi.Tako kot se povečuje prisotnost in aktivnost mladih na družabnih omrežjih, se povečuje tudi pojav medvrstniškega nasilja.Kot odgovor na naraščajočo zaskrbljenost javnosti zaradi spletnega nasilja in sovražnega govora je Instagram v poletnih mesecih objavil načrte za strožjo zaščito svojih uporabnikov. Medtem ko podjetje že uporablja umetno inteligenco (AI) za sledenje in odstranjevanje škodljivih vsebin, bosta novi funkciji uporabnike prisilili v premislek, preden bodo objavili potencialno žaljiv komentar. S funkcijo Dregljaj (Nudge) bo aplikacija oporabnike opozorila, če bodo napisali neprimeren komentar. S funkcijo Omeji (Restrict) pa bo uporabnikom omogočil, da omejijo uporabnika, ki jih prek tega omrežja nadleguje.

Funkcija Dregljaj

S pomočjo umetne inteligence je Instagram več let raziskoval, kakšne komentarje, slike in videe drugih uporabnikov jim ljudje prijavljajo kot žaljive, neprimerne, škodljive. Na osnovi ugotovitev so razvili funkcijo Dregljaj, ki sama zazna kakšen komentar piše uporabnik. Če komentar vsebuje besede, ki so podobne tistim, ki so jih ljudje v preteklosti prijavljali kot neprimerne, sovražne, se pojavi Instagramov »Dregljaj« v obliki sporočila, ki uporabnika vpraša, ali res želi objaviti tak komentar. Po mnenju Instagrama daje taka intervencija uporabnikom možnost, da premislijo in ne objavijo takega komentarja, ampak raje napišejo nekaj manj neprimernega.

Funkcija Omeji

Mladi ljudje neradi blokirajo, nehajo slediti ali prijavijo uporabnike, ki jih nadlegujejo, ugotavljajo na Instagramu. Še posebej jim je to težko, če so v stiku s tem uporabnikom tudi v vsakdanjem življenju, prav tako pa s tem izgubijo nadzor nad tem, kaj nadlegovalec še naprej objavlja, piše o njih na družabnem omrežju. Zato so se v Instagramu odločili, da pripravijo novo funkcijo »Omeji«, ki je trenutno še v fazi testiranja. Komentarji uporabnika, ki smo ga omejili, ne bodo vidni vsem, ampak le nam in njemu (razen, če jih posebej odobrimo). Uporabnik ne bo vedel, da smo ga omejili, in ne bo več mogel videti, kdaj smo online in ali smo prebrali njegova sporočila.

Vir:

  • Safe.si
  • NY post