Z bratom/sestro se stalno prepirava!

Precej zoprna reč, če si s tistim, s katerim naj bi si bil že zaradi družinskih vezi zelo blizu, ves čas na bojni nogi. Doma vas namesto miru in sloge pričakata vpitje in nenehen boj za to, kdo ima prav. Prepiri med brati in sestrami so precej pogosti in običajni, saj življenje z več ljudmi navadno zahteva več energije, sklepanja kompromisov in prilagajanja. To pomeni, da ne obvelja vedno naša volja, temveč da je treba pogosto popustiti, se kdaj pa kdaj čemu odpovedati in svoje želje ali potrebe prilagoditi tudi drugim.

Na dober medsebojni odnos vplivata obe osebi, ki v njem sodelujeta (če gre seveda za enakovreden odnos). Veliko je torej od nas samih odvisno, kako se bomo z drugim razumeli. Čeprav navadno z brati in sestrami preživimo kar precej časa, to še ne pomeni, da bodo naši odnosi odlični. Tako vi sami kot tudi vaši bratje ali sestre pripomorete k temu.

Kaj lahko torej storite vi, da bi se vaš odnos z bratom oziroma sestro izboljšal? Najprej se je dobro vprašati, zakaj prihaja do prepirov. So to prepiri zaradi lastništva nad določenimi stvarmi (npr. vaš brat ima nov računalnik, vi pa še ne), morda se prepirate zaradi ugodnosti, ki jih imajo vaši bratje in sestre, vi pa ste zanje prikrajšani (npr. vaša sestra je lahko zunaj s prijatelji do polnoči, vi morate biti doma že ob desetih), zaradi poseganja v vašo zasebnost (npr. brat prisluškuje vašim telefonskim pogovorom, zasačili ste ga, ko je bral vaš dnevnik, blog) … Torej, skušajte ugotoviti, kaj je tisto, zaradi česar prihaja do konfliktov, in se o tem pogovorite z vašim bratom ali sestro. Pri pogovoru bodite čim bolj preudarni in mirni, da se ne bo spremenil v ponoven prepir. Če se prepirate zato, ker vas in vašega brata oziroma sestro starši obravnavajo različno, se o tem pogovorite tudi z njimi. Mirno razreševanje sporov zahteva precej truda in energije, vendar se izplača. Seveda bi bilo nesmiselno pričakovati, da se ne boste nikoli več sprli, vendar pa šteje trud in vaša pripravljenost na to, da se odnosi izboljšajo.

Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na to, kako se bomo razumeli. Eden izmed njih je lahko tudi starostna razlika med vami in vašim bratom ali sestro. Vaš mlajši brat ali sestra vas lahko spravlja ob živce s tem, ker npr. ne razume, da želite biti nekaj časa tudi sami, ker vztraja, da se z njim stalno igrate … V tem primeru pogovor z bratom ali sestro ne bo izboljšal razmer (ker je pač za resen pogovor brat oziroma sestra še premlad), lahko pa prosite za pomoč starše ali koga drugega in jim potožite, kaj vas moti, ter morda skupaj poiščete kakšno rešitev.

Bratje in sestre so lahko naši najboljši prijatelji in zaupniki ali pa najbolj nepriljubljena družba. Čeprav si delimo iste starše, to še ne pomeni, da smo si osebnostno zelo podobni ali celo všeč. Za dobre sestrske in bratske odnose se je torej treba potruditi in trud se izplača, saj je navsezadnje res prijetno, kadar lahko uživamo v skupnem druženju.

Ključne besede: družina, odnosi med brati in sestrami, konflikti, vzroki za prepir, dobri medosebni odnosi