Zakaj me starši ne razumejo?

Odraščajoč mladostnik in starši se v tem obdobju pogosto znajdejo v konfliktu. Prepiri s starši so v tem obdobju nekaj povsem običajnega. Mladi si želimo, da bi lahko delali in se odločali po svoje, da se starši ne bi vtikali v naše zadeve in bi nas pustili pri miru. Starši pa težko razumejo, da njihov otrok odrašča, se osamosvaja in zna razmišljati s svojo glavo.

Moti nas, da nas starši kar naprej nekaj sprašujejo, nam prepovedujejo stvari in nam govorijo, kaj naj počnemo. Navadno starši to počnejo zato, ker nas imajo radi, jih skrbi in nas hočejo zavarovati. Nekatere stvari  se jim zdijo za našo starost neprimerne. Ponavadi se nam zdi, da pretiravajo v svoji skrbi in želji, da bi nas zavarovali. Včasih imamo občutek, da nam kaj prepovejo samo zato, da uveljavijo svoj prav in avtoriteto. Naši starši so odraščali v času, ko so bila tveganja manjša, kot so sedaj. Starši zaradi tega še bolj trepetajo ob pasteh odraščanja, ki jih mladi srečujemo na vsakem koraku: zloraba drog, naraščanje telesnega in duševnega nasilja, vedno več nesreč mladih v prometu, spolne bolezni. Pogosto starši ne vedo, kaj storiti. Mnogi takšnih problemov v svojem odraščanju niso poznali.

Največ nesoglasij se da rešiti z odkritim mirnim pogovorom. To je včasih zelo težko, še posebno, kadar imaš občutek, da starši nimajo prav in te ne poslušajo. Razloži jim, kako se počutiš, kaj ti misliš  in zakaj meniš, da oni nimajo prav. Staršem pa moraš dati možnost, da tudi oni povedo, kaj čutijo, in ti razložijo, zakaj so ti kakšno stvar prepovedali ali ti naložili kakšno nalogo. Morda boš po pogovoru tudi ti ugotovil/a, da imajo starši prav, in jih boš bolje razumel/a. Pa tudi starši bodo bolje razumeli tebe in tvoj način razmišljanja in morda bodo končno dojeli, da odraščaš in se osamosvajaš, postajaš vedno bolj odgovoren/a… Potem ti bodo bolj zaupali in komunikacija z njimi bo lažja.

Ključne besede: starši, odraščanje, osamosvajanje, pogovor, skrb