Zaljubiti se v dva

Zaljubljenost je izredno intenzivno obdobje v življenju vsakega človeka.  Ko smo zaljubljeni, funkcioniramo drugače kot sicer. Naša čustva so bolj intenzivna, doživljanje osebe, v katero smo zaljubljeni, je povezano z izredno močnimi in pozitivnimi čustvi – običajno svojega izvoljenca/svojo izvoljenko poveličujemo, mu/ji ne priznavamo napak, vidimo ga/jo v najboljši možni luči. Zdi se nam, da smo našli sorodno dušo, v vsem se strinjamo ali dopolnjujemo, očarani smo nad vsem, kar ta oseba naredi …  Znanstveniki ugotavljajo, da celo naši možgani delujejo drugače kot sicer! Če je zaljubljenost obojestranska in nam oseba, v katero smo zaljubljeni, vrača čustva, smo najsrečnejša oseba na svetu!

Občutki, ki nas preplavljajo, v času zaljubljenosti, so običajno tako prijetni, da si želimo, da bi trajali večno. A vendar ima zaljubljenost omejen rok trajanja (če si zaljubljen/a v tem trenutku, temu seveda ne moreš verjeti – to je ena izmed »zvijač« zaljubljenosti J). Zaljubljenost traja različno dolgo – lahko le nekaj dni, ali pa celo nekaj mesecev. Ko mine, jo lahko nadomesti tisto, kar imenujemo ljubezen. Ljubezen ni zgolj intenzivno čustvo, temveč predvsem odločitev, ko nekoga sprejmemo in ljubimo, čeprav poznamo njegove slabosti in se zavedamo, da ni popoln.

Če se zgodi, da si zaljubljen/a, v dve osebi hkrati, je morda dobro, da si – preden se odločiš za eno izmed njiju – še pustiš malo časa, da se najbolj intenzivna čustva nekoliko umirijo. Vzemi si čas za to, da dobro spoznaš obe osebi. Premisli o njunih osebnostnih lastnostih, o tem kako se ujameš, v čem sta si podobna, v čem se    razlikujeta … To lahko olajša odločitev. Boljše je, da pred tako pomembno odločitvijo, kot je odločitev za to, da si z nekom v zvezi, še nekoliko razmisliš, kot pa da je tvoja odločitev prenagljena in jo kasneje obžaluješ.

Ključne besede: ljubezen, zaljubljenost, spoznavanje, odločanje