Zelo mi je všeč, a noče biti z menoj

Ko se ti zgodi, da te oseba, v katero si zaljubljen/a, zavrne, se nad tebe zgrnejo temni oblaki. Preplavijo te številna občutja – od besa, jeze, sramu, razočaranja, obupa, strahu pred ponovno zavrnitvijo … Vsaka zavrnitev boli in običajno besede, s katerimi nas želijo potolažiti prijatelji, v takšnih trenutkih nimajo pravega učinka.

Kaj storiti? Najlažje bi bilo izbrisati ali pozabiti vsa čustva, a to žal ne gre. Pričakuješ lahko, da bo nekaj časa še bolelo, da bo počutje slabše kot običajno. Gre namreč za žalovanje in to je proces. Ljudje žalujemo za našimi upi in sanjami in pravico imamo, da smo žalostni ter slabše razpoloženi.

Razočaranja so del našega življenja, prav tako kot so prijetna presenečenja in veselje … Skušaj zbrati vso svojo moč, energijo in pogum ter jo usmeriti v tisto, kar te razveseljuje in osrečuje (druženje s prijatelji, interesne dejavnosti, hobiji, morda pisanje dnevnika, šport …). V začetku bo verjetno težko, a vendarle … Časa nihče ne more ustaviti, življenje teče dalje in v vsakem trenutku se lahko zgodi nekaj, kar nam življenje postavi na glavo (ne zgolj v negativnem smislu). Torej, pogumno naprej!

Če imaš vseeno občutek, da je tvoja bolečina kljub vsemu prevelika in traja kar predolgo, se lahko po pomoč obrneš tudi k strokovnjakom (npr. svetovalni delavci) ali na telefon za otroke in mladostnike (TOM). Naj te ne bo sram poiskati si pomoč, kadar jo potrebuješ. Poiskati pomoč ni nič drugega kot iti PO MOČ. Vsakdo jo kdaj pa kdaj potrebuje.

Ključne besede: ljubezen, zavrnitev, žalovanje, pomoč