Zloraba

Beseda zlo nas že takoj spomni na nekaj slabega, na nekaj, nad čemer nimamo kontrole in moči. V pravljičnem svetu srečujemo zle sile, a jih na srečo vedno premagajo dobra bitja … Problem nastane, ko se srečaš z zlom v vsakdanjem življenju. Ko te nekdo zelo prizadene, ko se počutiš osramočeno, ponižano, ko se ti začne gnusiti in te tišči v prsih, ko te boli glava in te »grize« v trebuhu … Sliši se grdo, neprimerno. Še manj primerno se sliši, ko se zaveš, da se tako počuti kar veliko (mnogo preveč) otrok in mladostnikov.

Govorimo o psihični, fizični in spolni zlorabi ter zanemarjanju. Otroci in mladostniki namreč nimate toliko moči, znanja in samostojnosti, da bi se lahko sami borili proti nepoštenostim v svetu, ki se odvija v vaši bližini …

Vendar pa boli in vsak dan je težje in čakaš morda na boljšo prihodnost. Kaj če bi se poskusil/a postaviti zase in se zaupati osebi, ki ti je v preteklosti že kdaj pomagala iz težav, ali pa imaš občutek, da bi ti lahko pomagala … Če naletiš na gluha ušesa, poskusi še pri kom drugem, kajti zlorabe se ne smejo dogajati! Nihče te nima pravice udariti! Nihče te nima pravice ponižati! Starši (ali skrbniki) morajo za tebe skrbeti, da si čist/a, sit/a …! In nihče se te nima pravice dotikati, po intimnih delih telesa!

Da boš izvedel/a še kaj več, si  preberi strani o zlorabi.

Ključne besede: zlorabe, psihična zloraba, fizična zloraba, zanemarjanje, spolna zloraba