Imam dve punci/dva fanta hkrati

Ena izmed najtežjih »nalog« v življenju, s katero se srečujemo mladi in odrasli, je ustvariti zvezo (partnerstvo) in biti ter vztrajati v zvezi z drugo osebo. Ko z nekom stopimo v zvezo (pogosto rečemo, da z nekom hodimo ali da sta dva postala par), je to običajno zato, ker je ta oseba za nas nekaj posebnega, ker je za nas zelo pomembna. Ta oseba ima v našem življenju posebno mesto. Običajno želimo z njo preživeti čim več časa, z njo želimo deliti naše želje, čustva,  dogodke preko dneva, se z njo pogovarjati. Ko smo zaljubljeni, nam je na naši novi ljubezni vse všeč: njene lastnosti, njen videz, njen odnos do nas samih pa tudi do drugih ljudi. Zdi se, da ta oseba nima napak. Družba te osebe nam je v veliko veselje in običajno kar odštevamo minute do ponovnega srečanja.

Biti v zvezi z neko osebo (dekletom, fantom) je zelo lepo, pa vendar biti z nekom v zvezi pomeni tudi odgovornost. Ko se odločimo, da bomo z nekom v zvezi, se s tem odločimo, da bomo tej osebi namenili več pozornosti. To pa pomeni, da bomo z njo preživljali svoj prosti čas, se trudili uresničiti njene želje, ji pomagali …  Tisto, kar moramo nujno nameniti osebi, s katero smo v zvezi, je poleg naše ljubezni tudi naše spoštovanje. Vprašanje je, ali lahko to obljubimo dvema osebama hkrati, in ali lahko potem to obljubo držimo?

Odločitev o tem, s kom vstopaš v partnersko zvezo, ali pa s kolikimi ljudmi, je seveda odločitev vsakega posameznika, vendar pa moraš biti pri tem dovolj pošten do tistega, s katerim stopaš v zvezo in do sebe. Vprašaj se, kakšen je tvoj odnos do ene in druge punce/do enega in drugega fanta, kaj ti je všeč pri eni/enem in kaj pri drugi/drugem. Verjetno dekleti/fanta ne vesta, da hodiš z obema naenkrat. Kako bi se ti počutil, če bi bil/a v njuni koži? Bi bil/a prizadet/a, razočaran/a, ali bi ti bilo vseeno? Bi ti takšen odnos ustrezal? Zakaj bi bil/a rad/a z obema hkrati? Zakaj ti samo ena/en ni dovolj? Je to zate znak moči in priljubljenosti? Ali s tem, ko imaš dve dekleti/dva fanta hkrati, kažeš svojo zrelost? Ali jima tako izkazuješ spoštovanje? Nenazadnje – si pošten do sebe?

Razmislek ob teh vprašanjih te bo morda presenetil. Morda boš začel/a drugače gledati na svoj odnos do deklet/fantov. Zavedaj se, da je biti v zvezi z osebo, ki ti vrača čustva, čudovito potovanje, ko spoznavaš drugega in tudi sebe. Odločitev o tem, s kom potuješ in koga vse vzameš, je tvoja.

Ključne besede: ljubezen, odnos z drugo osebo, odgovornost, odločitev, partner, spoštovanje