Izgovori storilcev zlorab

Storilci spolnih zlorab se zavedajo, da to, kar počnejo, ni prav. Zato poskušajo z najrazličnejšimi izgovori žrtev prisiliti v to, da nikomur ne pove za zlorabo.

„To je nekaj normalnega“ – Spolno zlorabljanje ni nekaj normalnega. Vsi otroci imate pravico, da sami odločate o svojem telesu in nihče vas ne more prisiliti v dejanja, ki jih sami ne želite.

„To delam zato, da te popeljem v svet spolnosti“ – V svet spolnosti boš vstopil takrat ko bo to tebi všeč. Nihče te ne sme v to prisiliti.

„Če poveš, bo razpadla družina“ – Če poveš za zlorabo, se bo v družini res lahko marsikaj spremenilo, vendar pa za to nisi kriv/a ti. Pravico imaš živeti v družini, kjer se upoštevajo tvoje želje in ti je omogočen normalen razvoj. Zato imaš pravico, da si v primeru zlorabljanja poiščeš pomoč in preprečiš nadaljevanje zlorabljanja. Za vse tisto, kar sledi je kriv izključno storilec. On je začel z zlorabljanjem in zaradi njega je prišlo do sprememb v družini. Ti imaš pravico, da se pred njim zaščitiš.

„Sama si to hotela“ – Težko se je upreti storilcu spolne zlorabe, sploh če je to oseba, ki ji sicer zaupaš. Ravno tako je včasih težko reči ne. Lahko se storilec izgovarja, da je mislil, da si ti to hotel/a, ker se mu nisi uprl/a. Vendar pa storilec ve, da to, kar počenja, ni prav. Da tega nočeš, si mu pokazal že s svojim izrazom na obrazu, strahom in zmedenostjo ob tem početju.

„Nihče ti ne bo verjel“ – Ta izgovor ne drži. Res se lahko zgodi, da ti morda kdo ne verjame ali noče verjeti. Vendar v takem primeru ne obupaj. Poišči si drugo osebo, ki ti lahko pomaga. Pri nas obstaja tudi več organizacij, ki se ukvarjajo s pomočjo otrokom v stiski, ki so dolžne vsako tako prijavo preveriti. (povezava na stran: kam se obrniti po pomoč)

„To je samo najina skrivnost“ – Storilec si želi, da to ostane samo vajina skrivnost, ker se zaveda, da to kar počenja ni prav. Skrivnosti so včasih dobre. Če na primer svoji prijateljici pripravljaš presenečenje za rojstni dan, je to dobra skrivnost. Če pa zaradi neke skrivnosti trpiš, potem pa imaš pravico, da to poveš drugim.

„S tem ti izkazujem ljubezen“ – Ljubezen se ne izkazuje tako, da drugi pri tem trpi. Če bi ti storilec res izkazoval ljubezen, bi ti to začutil kot ljubezen, ne pa kot strah, gnus…

„Vsi to počnejo“ – Tudi ta izgovor ne drži. Spolna zloraba ni nekaj običajnega, kar bi se lahko počelo. Ne glede na to kaj drugi počnejo, te nihče ne more prisiliti v dejanja, ki jih sam ne želiš.

Poleg teh, pa storilci uporabljajo še različne druge izgovore. Lahko ti tudi grozijo. Njihov namen je, da zloraba ostane skrivnost. Ne poslušaj teh izgovorov. Poišči si človeka, ki ti bo lahko pomagal.

Ključne besede: spolna zloraba, storilci, žrtve, krivda, izgovori storilcev