Kako predstaviti fanta/dekle staršem?

Običajno po tem, ko staršem sporočimo, da imamo fanta oziroma dekle, sčasoma nastopi tudi trenutek, ko se starši in naša ljubezen srečajo. Kako se bo to zgodilo, je prepuščeno tvoji presoji in povsem normalno je, da je s tem dogodkom povezanega tudi nekaj nelagodja, negotovosti, ali pa droben dvom o tem, kako bo prvo srečanje potekalo. Morda te skrbi reakcija tvojih staršev. Morda te skrbi reakcija tvojega fanta oziroma dekleta, saj se tvoji starši včasih res čudno obnašajo. Ti občutki so nekaj povsem običajnega in le redki mladi imajo tako sproščen in odprt odnos s svojimi starši, da jih tovrstno srečanje niti malo ne skrbi.

Prvo srečanje tvojega ljubega oziroma ljube s starši se lahko zgodi popolnoma spontano in nepričakovano (npr. slučajno se srečate na ulici). Lahko pa se odločiš in prvo srečanje izpelješ bolj načrtovano. Staršem npr. poveš, da bo na obisk prišel tvoj fant oziroma dekle in ga brez posebnega »rompompoma« predstaviš. Lahko pa ga npr. povabiš na večerjo, sadno kupo, piknik, rojstni dan … To, kakšno bo prvo srečanje, je bolj ali manj prepuščeno tebi.

Reakcije vaših staršev seveda ne morem predvideti. Tudi starši se namreč lahko ob srečanju z tvojim dekletom ali fantom počutijo nelagodno. Toliko bolj, če je to morda tvoje prvo dekle oziroma fant. Nekateri starši so bolj redkobesedni (tudi njim je včasih nerodno, ne vedo, kako bi se vedli, kaj bi rekli). Drugi starši pa bodo morda tvojega izvoljenca ali izvoljenko zasuli s kopico vprašanj o tem, kje živi, kaj počne, kako ji/mu gre v šoli … Morda bodo celo pretirano prijazni ali vsiljivi.

Morda bodo tvoji starši potrebovali nekaj časa, da se sprijaznijo z dejstvom, da imaš dekle oziroma fanta. Morda bodo potrebovali nekoliko več časa, da bodo fanta oziroma dekle sprejeli. Saj veš, za svojega sina/hčerko si vsak želi samo najboljše in merila, ki jih morajo izpolniti drugi, če želijo biti del tvojega življenja, so lahko zelo visoka. Vsakdo namreč pri spoznavanju drugega reagira na svoj način. Lahko pa se zgodi, da ga bodo preprosto vzljubili, in da boste skupaj shajali brez težav. Če boš morda naletel/a na nesprejemanje s strani staršev, nikar takoj ne obupaj. V kolikor se bo pojavil ta problem, se lahko obrneš po nasvet k svojim prijateljem, morda starejšemu bratu/sestri, morda se boš lahko sam/a pogovoril/a s starši ali pa boš potreboval/a bolj strokovno pomoč (npr. se obrneš na šolskega svetovalnega delavca …). Lahko tudi pišeš na E-TOM, pokličeš na TOM.

Večinoma mladi uspešno prebrodijo začetno negotovost in nelagodje, ki je povezano s predstavljanjem fanta/dekleta staršem. Tudi starši običajno dokaj normalno odreagirajo in te ne spravljajo nalašč na rob obupa. Nekateri se namreč še dobro spomnijo, kako so se sami počutili, ko so bili v podobni situaciji. Naj ti zato zaželim le še prijetno spoznavanje s čim manj komplikacijami!

Ključne besede: ljubezen, starši, reakcija, sprejemanje, nesprejemanje