Nisi kriv spolnega nasilja!

Zlorabljeni se zelo pogosto počutite krivega. Storilec te lahko prepričuje, da si sam kriv za to. Lahko ti reče, da si ga sam/a napeljal/a k tem dejanjem. Zdi se ti lahko, da bi se storilcu moral/a upreti, če pa se ne upreš in drugim ne poveš za zlorabo, pa si tudi sam kriv/a. Lahko se počutiš kriv/a za posledice razkritja zlorabe.

Vendar pa je za vse kriv in odgovoren izključno storilec. On je začel z zlorabljanjem in z ničemer ga nisi napeljal/a k temu. Pogosto se zloraba začne tako, da žrtev ne ve povsem, ali je to kar se dogaja dobro ali ne. Storilec se lahko včasih do tebe obnaša tudi lepo, je do tebe še posebej pozoren, ti daje darila, obenem pa ti z zlorabo povzroča trpljenje. S svojimi dejanji te lahko močno zmede. V takih okoliščinah se je  težko upreti storilcu in nekomu zaupati, kaj se dogaja, ker niti sam ne veš ali je to prav ali ne. Kasneje storilec izvaja vedno hujša dejanja, katera je vedno težje nekomu zaupati. Zdi se ti, da si sam kriv/a, ker nisi prej povedal/a in ustavil/a zlorabe. Tako te ujame v začaran krog. Zloraba je le vajina skrivnost, in tako se lahko to nadaljuje. Občutja krivde so pri tem povsem normalna reakcija na to, kar počenja storilec. Njemu tvoja občutja krivde pomagajo, da lahko z zlorabljanjem nadaljuje in nihče ne izve za to. Zato je pomembno ta občutja premagati in nekomu zaupati, kaj se ti dogaja. Za zlorabo in vse posledice zlorabe je kriv izključno povzročitelj.

Če te zlorablja nekdo iz tvoje družine, se bodo lahko po razkritju zlorabe v družini odnosi močno spremenili. Morda bo moral povzročitelj zlorabe oditi iz družine. Zavedaj se, da je to nujno za rešitev tvojih težav. Do sprememb v družini ne bo prišlo zaradi tega, ker si povedal/a za zlorabo ampak zaradi tega, ker te je povzročitelj zlorabljal. In on mora nositi vso odgovornost za to. Ti pa imaš pravico, da sam odločiš, kaj se bo dogajalo s tvojim telesom, in da te nihče ne sili v dejanja, ki jih ne želiš.

Ključne besede: spolna zloraba, občutja žrtve, krivda