Otipavanje

Obstaja veliko vrst nasilja. Med njimi obstaja tudi spolno nasilje, kamor spada otipavanje. Otipavanje se pogosto dogaja med vrstniki, na primer v bolj ali manj skritih delih šole. Ponavadi se en fant ali skupina fantov spravi na eno dekle − dotikajo se je po intimnih delih.

Fant ali fantje imajo tako moč nad dekletom, ki se običajno precej nemočno zvije proti tlom in čaka, da se fant/je naveliča/jo. Morda se kdaj poskusi fantov tudi otepsti, vendar je običajno brez uspeha. Ker se drugi, ki vidijo, kaj se dogaja, ustrašijo, da bi se to lahko zgodilo tudi njim, običajno molčijo.

Druga, na videz manj kruta verzija spolnega nasilja je, kadar se ena oseba spravi na drugo osebo. Morda le z »občasnim šlatanjem« po intimnih delih. Če se druga oseba s tem ne strinja, gre brez dvoma za spolno nasilje. Tudi to je potrebno ustaviti.

Dejstvo je, da lahko tovrstno spolno nasilje prekinemo le, če razbijemo molk. Pomembno je, da spregovorimo. Ni važno ali si žrtev ali le očividec situacije. Žrtev sama se bo, sploh ob ponavljajočem otipavanju, zelo težko postavila za sebe. Verjetno se počuti nemočno, prestrašeno, polno sramu. In s takimi občutki je težko narediti tisto, kar je dobro za nas.

Verjetno bo težko narediti ta korak, ne glede na to, ali si bil/a žrtev ali opazovalec, vendar pa boš naredil/a pomemben korak k prenehanju nasilja, če boš spregovoril/a in se pogovoril/a z osebo, v tvoji bližini, ki ji zaupaš. Če se dogaja tovrstno spolno nasilje v šoli, se obrni kar na učitelja, ki mu zaupaš ali na strokovnega delavca. Upam, da ti uspe zbrati pogum …