Ginekološki pregled

Pravi čas za prvi ginekološki pregled…

Prvi ginekološki pregled je za veliko deklet (če ne že čisto za vse) velik strah in trepet. Vendar brez skrbi! Za prvi ginekološki pregled se odloči sama. Starost ni važna. Pregled je potreben v primeru težav z menstruacijo (izostanek menstruacije, preboleče, premočne, predolge menstraucije,…) ali nepojasnjenih bolečin v spodnjem delu trebuha in nenormalnega izcedka iz nožnice. Prav tako je ginekologa priporočljivo obiskati v kolikor ne dobiš svoje prve menstruacije do 16. leta starosti. Pravi čas za obisk ginekologa je lahko tudi pred prvim spolnim odnosom, saj lahko svetuje ustrezno vrsto zaščite pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami . V kolikor še nimaš spolnih odnosov ali težav pregled ni obvezen, je pa v vsakem primeru potreben  po 20. letu, ko se opravi odvzem brisa (vzorca celic)z materničnega vratu. S pomočjo tega pregleda (im. analiza brisa PAP) se odkriva pred rakave spremembe na materničnem vratu. Zgodnje odkrivanje teh sprememb in zdravljenje prepreči nastanek raka na materničnem vratu. V kolikor nimaš težav je potreben preventivni ginekološki pregled z odvezom brisa PAP na vsaka 3 leta.

Vedeti moraš, da je pregled za zdravnika nekaj čisto vsakdanjega. Vse, o čemer se bosta pogovarjala z ginekologom, je zaupno. Ne boj se zastavljati vprašanja, ki te zanimajo, rade volje ti bo podal odgovor.

Ključne besede: spolnost, ginekološki, pregled, spolni odnos, ginekolog

Kam na pregled…

Na pregled se je vedno potrebno naročiti. Lahko se odločiš za ginekologa ali ginekologinjo, kamor hodi tvoja mama, izbereš kakšnega drugega (morda po nasvetu prijateljice), greš v posvetovalnico za mlade, ne da bi starši vedeli za to. Za nasvet lahko vprašaš tudi osebnega zdravnika, morda ti kakšnega priporoči.

Seznam ginekologov

Ključne besede: spolnost, posvetovalnica za mlade, ginekolog

Ojoj, moj prvi ginekološki pregled…

Ne skrbi! Ni tako hudo, kot si misliš!  Ne pozabi imeti s sabo svoje zdravstvene izkaznice in menstruacijskega koledarčka. Prvi stik je z medicinsko sestro. Pričakuj vprašanja o prvem dnevu tvoje zadnje menstruacije, o teži, višini, boleznih v družini. Največkrat pa ti vsa ta vprašanja postavi ginekolog 

Ginekolog se ob prvem pregledu pogovori s tabo tudi o varni spolnosti in kontracepciji. V kolikor te karkoli zanima je to pravi čas, da potešiš svojo radovednost. Ginekolog je namreč tisti, ki ti lahko odgovori na večino tvojih vprašanj, nejasnosti v zvezi s spolnostjo. Zato le pogumno!

Po pogovoru pride na vrsto sam pregled. V posebnem prostoru pustiš spodnji del oblačil (spodnje hlačke, hlače/krilo, nogavice, čevlje). Nato se uležeš na ginekološko mizo z nosilci za noge in ginekolog opravi pregled. Najprej vstavi v nožnico t.i. »račji kljun«, ki mu omogoča, da lažje s posebno palčko postrga površinske celice (odvzem brisa PAP), ki jih potem analizirajo. Potem bo ginekolog v nožnico vstavil dva prsta ene roke, z drugo pa potipa spodnji del trebuha. Pri tem ugotavlja, ali je maternica lepo razvita in pa položaj jajčnikov. Pregled je neboleč vsekakor pa pomaga, da se poskusiš čimbolj sprostiti, misliti na kaj drugega. Tako ginekolog lažje opravi svoje delo, ti pa ne čutiš skoraj ničesar. Sam pregled traja manj kot minuto.

Pri dekletih, ki še niso imela spolnega odnosa, ginekolog tega pregleda ne opravi. Če je potrebno, opravi le prvi del pregleda z odvzemom brisa PAP.

Ključne besede: spolnost, ginekolog, pregled

Ginekolog tudi kaj vpraša….

Ginekolog ti bo postavil nekaj vprašanj saj potrebuje čim več podatkov, da ti bo lahko pravilno svetoval. Mogoče ti bo ob njegovih vprašanjih nerodno, ker bodo zadevala tvoje intimne kotičke. Priporočam ti sproščenost, postavljaj jasna vprašanja, na katere želiš dobiti odgovor. V ginekološki ambulanti imaš odlično priložnost pogovarjati se o najbolj »nerodnih« temah. Ginekolog ti ne bo pridigal ali moraliziral. Sprašuje le za to, da ti bo lahko podal pravi nasvet. Najpogostejša vprašanja so:

a) glede menstruacije:

Koliko si bila stara, ko si dobila prvo menstruacijo?

Kdaj si imela nazadnje menstruacijo (pred obiskom)?

Koliko dni povprečno trajajo krvavitve?

Na koliko dni imaš menstruacijo?

Kako močne so krvavitve?

Imaš pred menstruacijo ali med njo bolečine?

Ali si bila kdaj noseča?

b) glede bolezni:

Katere bolezni si prebolela kot otrok?

Ali si na kaj alergična?

Ali jemlješ kakšna zdravila?

Ali imate v družini kakšne dedne bolezni?

Ključne besede: spolnost, ginekološki, pregled, vprašanja

Pogovor z ginekologom…

Ginekolog ali ginekologinja sta dekletom na voljo tudi samo za pogovor ali nasvet, brez pregleda. Prav tako se je na pogovor potrebo naročiti.

Le pogumno! Ginekolog je strokovnjak, ki ti bo vsekakor podal najbolj točne informacije in najbolje odpravil vse dvome in morebitne strahove. Mogoče ni slabo, da si vprašanja prej napišeš, da ne pozabiš vprašati kaj pomembnega. Skratka, brez strahu!

Ključne besede: spolnost , pogovor, ginekolog