Menstruacija

O menstruacija, ti presneta reč…

Menstruacija ni bolezen, je nekaj naravnega, dokaz, da dozorevaš v žensko. Naj ti ne povzroča slabe volje ali celo občutkov manjvrednosti, ampak naj krepi tvojo samozavest. Tako boš tudi neprijetnosti, povezane z njo, lažje prenašala. Novice bo verjetno vesela tvoja mama ali prijateljica, zato je prav, da se pogovoriš in deliš to novo izkušnjo s kom, ki ti je blizu. Morda tako dobiš še kakšno informacijo, nasvet več o tem, kaj in kako.

Ob času menstruacije smo ženske lahko zelo različno razpoložene, še posebej je to opazno nekaj dni prej, lahko smo nekoliko bolj utrujene, razdražljive, vse nam gre na živce…

Menstruacija je mesečno izločanje maternične sluznice, ki je videti kot krvavitev iz nožnice. To se dogaja, ker jajčece ni oplojeno in se zato izloči skupaj s sluznico.

Ključne besede: menstruacija, razpoloženje, krvavitev

Menstruacijski ciklus

Dolžina menstruacijskega cikla je obdobje med eno in drugo menstruacijo in ga štejemo od prvega dne zadnje menstruacije do zadnjega dne pred naslednjo menstruacijo. Dobro je, da si vsak mesec na koledarček zabeležiš, kdaj je nastopila menstruacija in koliko dni je trajala. To si lahko zapisuješ tudi na menstruacijski koledarček (povezava na sliko, npr: http://www.center-gin-pd.si/koledarcek_print.htm),ki ga dobiš brezplačno pri ginekologu ali v lekarni. Tako boš imela vse podatke o menstruaciji pri roki in ti bo prav prišlo tudi pri pregledu. Lažje boš spremljala dogajanje tvojega telesa v tem času.

Ključne besede: menstruacijski ciklus, menstruacija, menstruacijski koledarček, pregled

Prva menstruacija…

Prva menstruacija se navadno pojavi v starosti 11 do 14 let, pri nekaterih dekletih pa lahko nastopi tudi prej ali kasneje, kar ni nič nenavadnega. Je pa priporočljivo, da se oglasiš pri ginekologu v kolikor menstruacije ne dobiš do 16. leta. Ko dobiš menstruacijo, so občutki pri vsakem dekletu drugačni, lahko si vesela, žalostna, lahko te je strah. Predlagam dober klepet z mamo ali prijateljico, ki ti je blizu. Vsekakor ti bo lažje, če o svojem počutju in svojih strahovih spregovoriš z nekom, ki ti je blizu. Mogoče ti bo nerodno kupiti vložke, vendar ne skrbi, tudi ta zadrega prej ali slej mine. Če je tako, si jih sposodi pri mami ali prosi nekoga, da jih kupi namesto tebe. Zavedaj se, da to ni nekaj česar bi se sramovala, vsa dekleta prej ali slej dobijo menstruacijo, ki jih spremlja vrsto let.

Ključne besede:menstruacija, občutki

Čas trajanja menstruacije

Pri večini deklet menstruacija traja 3 do 7 dni. Krvavitve so najmočnejše drugi in tretji dan. Menstruacija je pri večini deklet na začetku zelo neredna. Včasih traja celo tudi do 4 leta, da se menstrualni cikel uredi. Navadno je dolžina enega cikla od  21 do 35  dni (od prvega dne menstruacije do prvega dne naslednje menstruacije), kar je še vse normalno. V kolikor se tvoja menstruacija pojavlja pogosteje ali redkeje ali traja več kot 7 dni je priporočljivo, da se obrneš na ginekologa, ki ti bo lahko najbolje svetoval. Nanj se je smiselno obrniti tudi, če so menstruacije boleče. Dobila boš nasvet, kaj lahko storiš, da te bolečine omiliš. Naj ti ne bo nerodno vprašati, vedno ti bo rade volje priskočil na pomoč.

Ključne besede:menstruacija, trajanje, menstrualni cikel

Počitnice in menstruacija…

Zagotovo se vsem kdaj pripeti, da nas namerava obiskati ravno takrat, ko gremo na počitnice, na morje, v hribe, na potovanje… V takem primeru se večina deklet odloči za uporabo tamponov, ki omogočijo, da si lahko tudi med menstruacijo polno aktivna.  Menstruacijo je možno prestaviti na kasnejši datum, vendar se je vedno potrebno predhodno posvetovati z ginekologom ali splošnim zdravnikom. To storiš tako:

a) Če jemlješ kontracepcijske tablete: ko porabiš tabletke iz ene ploščice, takoj nadaljuješ s tabletkami iz nove ploščice, in jih jemlješ toliko dni, za kolikor želiš prestaviti menstruacijo. Kontracepcijska učinkovitost tabletk se zaradi tega ne zmanjša. Po zadnji tabletki se v nekaj dneh pojavi menstruacija. Skrajševanje menstruacijskega cikla s krajšanjem dolžine jemanja tabletk ni priporočljivo.

b) Če kontracepcijskih tablet ne jemlješ: lahko prav tako prestaviš menstruacijo. V ta namen potrebuješ običajne kontracepcijske tablete (dobiš jih pri ginekologu ali osebnem zdravniku). En teden pred pričakovano menstruacijo začni jemati po eno tableto na dan in jemlji tablete toliko dni, za kolikor želiš prestaviti menstruacijo. Menstruacija se bo pojavila dva do sedem dni po tem, ko boš prenehala jemati tablete. Tak način jemanja ne ščiti pred zanositvijo,ampak le omogoča, da menstruacijo prestaviš.

Nasvet! Vsekakor se tega poslužuj v izjemnih primerih in ne redno. Ne jemlji tujih tabletk, ampak le tiste, ki ti jih predpiše ginekolog oz. osebni zdravnik.

Ključne besede:menstruacija, počitnice, kontracepcijske tablete, tamponi

Zamujanje menstruacije

Menstruacija lahko zamuja tudi pri rednem menstruacijskem ciklusu. Najpogostejši razlogi za zamudo so: nosečnost, motnje v ovulaciji oz. tako imenovane hormonske motnje, ki se včasih pojavijo brez jasnega razloga. V kolikor te skrbi, da si noseča (npr. nezaščiten spolni odnos), je smiselno, da po 10 dneh od nezaščitenega spolnega odnosa ali kasneje (v času, ko bi morala dobiti menstruacijo) opraviš test nosečnosti. Test lahko kupiš v lekarni ali nekaterih drogerijah. Priložena so jasna navodila in opraviš ga lahko sama. Včasih pride do zamude menstruacije že zaradi skrbi, strahu pred neželeno nosečnostjo. Priporočljivo je, da se, ob večjih zamudah in pa seveda tudi ob pozitivnem testu nosečnosti, dogovoriš za pregled pri ginekologu.

Ključne besede:menstruacija, zamujanje, nosečnost

Menstruacija in bolečine

Ni nujno, da so menstruacije boleče. Je pa res, da imajo nekatera dekleta precejšnje težave. Lahko se pojavijo krčem podobne bolečine v spodnjem delu trebuha. Maternica se namreč krči, da lahko izloča sluznico. Možne so tudi bolečine v križu, glavobol. Mnoga dekleta občutijo tik pred menstruacijo napetost v dojkah.

Načinov, kako lahko lajšaš te bolečine je kar nekaj, ni pa nujno, da bodo prav vsi pomagali tebi. Pri blažitvi bolečin lahko pomaga: toplota na trebuhu (npr. termofor), pravilna prehrana (ne premočno začinjena, manjši obroki..), različni čaji (zeliščni), aerobna vadba, tablete za lajšanje bolečin, ki ti jih predpiše zdravnik,…

Ključne besede:menstruacija, bolečine, lajšanje bolečin

Nov projekt…nakup vložkov, tamponov.

Vložke ali tampone lahko kupiš v vsaki trgovini, lekarni. Na voljo jih je več vrst. Dobro je, da si pozorna na to, za katero vrsto vložka ali tampona se odločiš. To je odvisno predvsem od tega, kako močna je krvavitev. Po navadi je to ponazorjeno s kapljicami, več je kapljic bolj močna naj bi bila menstruacija. Torej, če imaš zelo močno menstruacijo, se odločiš za tiste, ki imajo največ kapljic in obratno. Priporočljivo je tudi, da najprej poskusiš z vložki in šele nato s tamponi.

Mogoče ti bo nerodno kupiti vložke, vendar ne skrbi, tudi ta zadrega prej ali slej mine. Če je tako, si jih sposodi pri mami ali prosi nekoga, da jih kupi namesto tebe. Zavedaj se, da to ni nekaj, česar bi se sramovala, vsa dekleta prej ali slej dobijo menstruacijo, ki jih spremlja vrsto let.

Ključne besede:menstruacija, vložki, tamponi

Vložki ali tamponi…to je sedaj vprašanje.

Odločitev je tvoja. Večina deklet začne z vložki saj je uporaba bolj enostavna. Prednost vložkov je tudi v tem, da vidiš, kako močna je tvoja menstruacija. Kadar je krvavitev šibka, je bolje uporabljati vložke, saj tamponi preveč izsušijo sluznico. Tamponi so praktični pri dekletih, ki se veliko ukvarjajo s športom. Tudi plavaš lahko z njimi. Če si ne želiš poškodovati deviške kožice, si moraš vdeti tampon zelo previdno. Ne glede na to, kaj boš izbrala, pa moraš upoštevati, da je oboje treba redno menjavati. Pri tamponih je priporočljivo po 3-4 urah, v kolikor je menstruacija močnejša, še prej. Smiselno je, da dosledno upoštevaš navodila, ki so priložena tamponom. Pri vložkih je nekoliko lažje, saj sproti vidiš, kako močna je menstruacija, prav tako jih menjaš večkrat na dan.

Nasvet! Ne pozabi na čistočo! Med menstruacijo se redno umivaj ali tuširaj!

Ključne besede:menstruacija, vložki, tamponi

Kopanje in menstruacija

Kopanje v vodi (npr. bazen, morje) med menstruacijo je mogoče ob uporabi tamponov. Nekateri odsvetujejo kopanje v vodi v tistih dneh menstruacije, ko je ta najmočnejša, to je . 3 dan. Drugače pa ti menstruacija tudi na počitnicah ne bi smela delati prevelikih preglavic. Bodi pozorna le na to, da tampon po kopanju zamenjaš in da na sebi nimaš mokrih kopalk dlje časa. Predlagam, da se po kopanju preoblečeš v suhe kopalke.

Ključne besede:menstruacija, kopanje, tamponi

Hm, noseča z menstruacijo…

Pri približno 25 odstotkih žensk se na začetku prvega trimesečja pojavljajo šibke vmesne krvavitve. Krvavitve v nosečnosti so običajno slabše, drugačne.

Z nosečnostnim testom za domačo uporabo se lahko hitro prepričaš, da nisi morda zanosila. Kupiš ga lahko v lekarni ali nekaterih drogerijah. Zraven so priložena tudi točna navodila, kako ga uporabiš. Test lahko opraviš povsem sama.

Ključne besede:menstruacija, nosečnost

Zanositev in menstruacija

Varnih dni ob nezaščitenem spolnem odnosu ni. Je pa verjetnost zanositve med menstruacijo majhna. Spolne odnose med menstruacijo se sicer odsvetuje. Da ne bo slabe volje in ne potrebnih skrbi predlagam uporabo kondoma, s tem pa se tudi zaščitiš pred možnimi okužbami.

Ključne besede:kondom, zanositev, menstruacija